Sunday, February 21, 2010

Masak2: Sambal Tumis Udang

Teringin betul nak makan sambal udang after reading K.zu's posting. I made this for our dinner on 16/2/2020. Sblm tu dok terbau sambal tumis yg dimasak by jiran kitaorang. Hubby ckp "bestnya bau!". Aku tanya nak ke klu buat sambal tumis udang? Dia ckp ok. Tu yg jadi sambal udang tuh!
Bahan2:
Udang
Bawang besar sebiji ( aku pakai bawang holland - didadu)
Cili kisar
Air asam jawa
Sos cili
Belacan (optional - biasanya aku tak letak, tp macam best lak klu letak belacan siam given by my adik)
Garam
Cara2:
Tumis bawang besar sampai layu. Masukkan cili kisar & tumis sampai pecah minyak. Then masuk air asam jawa, belacan (dibancuh dgn air sikit), sos cili. Biar didih sikit & masukkan udang. Bila udang dah masak baru masuk garam. Angkat.
***
Memang best sambal ni tp pedas sgt.. cili kering ni memang terover pedas. Berasap telinga! Tapi mkn tetap bertambah.
***
For sayur, very simple. Aku blanch sweet pea, carror & tomato. Toast dgn minyak sawit premium yg kaler oren tu & garam.

No comments: