semalam aku masak bingka aka bengkang labu. Sabtu lepas beli 2 biji labu (berat >< 1 kg sebijik), hubby suruh buat kuih. Sunday, hubby kena duty kat kat KLIMS. Aku pun beli ler kelapa nak buat kuih. Sekali bila dah masuk rumah, aku cari labu tak jumpa. Aku call hubby, rupa2nya labu still dlm bonet kereta. Baru semlm dpt buat bengkang tu.
Aku dah lama tak buat bengkang, apa lagi bengkang labu. Tak pernah buat pun. Yang aku selalu buat bengkang tepung + pandan. Tok ajar aku dulu masa zaman sekolah. Tok buat memang sedap. Akupun dah tak ingat sukatan resepi dia. Yg aku tahu ada air pandan, santan, tepung, telur n gula. Tak silap aku : 3 cwn santan+ air pandan, 2 cwn tepung, 2-3 telur, 1 cwn gula.
Semlm aku main masuk je. Tak de nak sukat. Main agak. Mmg elok masaknya. Cuma masa panas lembik sikit. Hubby kata aku letak tepung tak cukup. Aku kata mmg mcm tu, klu byk nanti bila sejuk keras le pulak. Mmg betul, bila sejuk elok pun.
Tuesday, May 30, 2006
Thursday, January 05, 2006
nasi dal n kari udang
hari ni aku masak nasi dal for breakfast.. makan dgn kari udang yg aku masak mlm semlm. Mula2 hubby suruh aku masak cucur udang. Tp aku ckp, takkan tiap2 nak mkn cucur udang.. at last dia kata, ikut suka akuler nak masak apa. Teringin pulak nak makan kari udang. Aku tak pernah buat pun.. tp tak apa, dah siap potong bawang, halia, kentang n carrot... dah siap kopek udang.. aku still belum decide nak buat cucur ke or nak masak kari.. masak kari le.. dah siap buat kari, aku dok fikir nak makan dgn apa pulak? Nasi putih or roti... aha.. dpt idea nak baut nasi dal. Lebih halia n bawang tu cukup le nak menumis 4 nasi nanti. Aku rendam kacang dal yg still ada sikit dlm fridge. Baru2 ni aku ada beli lagi 1/2 kg dal, tp still simpan kat store.
Wednesday, January 04, 2006
lepat labu
hari Sabtu lepas aku pegi rumah M.Ndak kat Bt. Kentomen. M.ndak bagi aku labu sebijik.. teringat pulak betapa sedapnya makan lepat labu kat RSA Rawang masa singgah kat situ bulan puasa lepas. Masa tu balik cuti nuzul Quran [aku tak cuti sebenarnya.. hubby yg cuti, so aku pun apply ler cuti].. tapi dpt sekeping je, 'coz dah abih.
Petang Ahad aku rebus labu. Mlmnya kami [aku, hubby n are-ju-adik aku] pegi jln raja alang. Beli daun pisang. Aku tak pernah buat lepat labu sebenarnya. Ini 1st time. Tak tahu nak kena rebus ke atau sagat labu tu.. aku main gamble je pi rebus labu tu. Bila aku tgk resepi kat Mesra.net, baru le aku confident sikit. Tapi aku tak ikut exactly resepi tu.. aku tambah 2 cb tepung ubi. Emak yg ajar aku dulu, klu buat lepat pisang taruk tpg ubi sikit. Baru cantik.. Hubby tak kasi taruk. Dia suruh masuk tph gandum je.. tp masa tu aku dah masukkan tpg ubi pun..
Nasib baik jadi. Cantik n sedap jugak. Tp tak manis sgt.. hubby ckp ok..elok le tak manis sgt.
Petang Ahad aku rebus labu. Mlmnya kami [aku, hubby n are-ju-adik aku] pegi jln raja alang. Beli daun pisang. Aku tak pernah buat lepat labu sebenarnya. Ini 1st time. Tak tahu nak kena rebus ke atau sagat labu tu.. aku main gamble je pi rebus labu tu. Bila aku tgk resepi kat Mesra.net, baru le aku confident sikit. Tapi aku tak ikut exactly resepi tu.. aku tambah 2 cb tepung ubi. Emak yg ajar aku dulu, klu buat lepat pisang taruk tpg ubi sikit. Baru cantik.. Hubby tak kasi taruk. Dia suruh masuk tph gandum je.. tp masa tu aku dah masukkan tpg ubi pun..
Nasib baik jadi. Cantik n sedap jugak. Tp tak manis sgt.. hubby ckp ok..elok le tak manis sgt.
Monday, November 28, 2005
chocolate moist cake
semalam aku buat kek ni.. seingat aku ini kali ke 4/5 aku buat choc-moist cake. Selalunya tak menjadi.. Tak berapa moist. Semlm 1st time aku buat version kukus. Nampak macam ok, tapi baru je keluar dr pengukus about 10 minutes, kek tu turun. Terover moist kut... so aku masuk dlm oven. Kasi kering sikit. Boleh lah... tak le se'best' orang lain buat.
Thursday, November 10, 2005
Ini antara hidangan aku di bulan puasa.
Sambal ikan yu kering. Asalnya aku nak buat sambal acar, tapi cuka tak dak pulak.



Tahun ni memang rasa kelam-kabut sikit. Buat biskut main belasah ja.. tak dak mood.
Friday, August 19, 2005
What 4 dinner?
Nak masak apa yek mlm ni? Masak apa yg aku nak mkn ke, atau masak apa hubby nak makan? Aku teringin nak buat thin crust pizza. Tak pernah buat lagi. Yg tebal memang biasa aku buat. Entah kenapa rasa macam nak mkn thin pizza pulak. Biasa aku order Domino's pizza. Pizza double layered Domino memang best. Selalu klu kat opis mmg order Domino sbb cepat, murah dan sedap. Kalau 5-6 org mkn tak sampai rm100. Kira ok le, dpt pizza, desert, chicken wings and cola. Klu nak buat pizza mlm ni, cheese pulak tak ada kat rumah. Tengoklah, besok beli cheese. So, Sat or Sunday baru buat pizza. Aku nak buat macam Nigella Lawson buat semlm [forever summer] or macam Jamie Oliver aka the Naked Chef.
Monday, May 16, 2005
Cakoi
Cakoi
Bahan2nya
600gm tepung gandum
1 bungkus ibu roti(dicairkan)
1 biji telur
1 gelas air sedikit garam minyak utk menggoreng
Cara2nya
1.Gaulkan tepung dgn telur, ibu roti & uli hingga lembut. Biar selama 5 jam.
2.Canai & taburkan sedikit tepung kemudian dilipat dua.
3.Potong sepanjang 8cm & tekankan atasnya dgn belakang pisau.
4.Goreng sampai kuning.
Cakoi II
Bahan-bahan :
1kg tepung gandum
1 paket yeast segera - Mauripan
1/2 cawan gula halus
1 camcateh garam
2 sudu besar minyak jagung
2 gelas air suam atau secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Cara-caranya:- Gaulkan tepung dengan yeast, garam dan gula. Buatkan lubang ditengah-tengah tepung dan tuangkan minyak jagung dan air suam. Uli hingga sebati dan tidak melekat pada tangan. Doh akan menjadi kenyal bila telah cukup diuli. Tutup doh dengan tuala lembap dan peram di dalam suhu bilik hingga doh mengembang dua kali ganda. Kemudian uli sekali lagi selama 10 atau 15 minit. Biarkan doh mengembang sekali lagi selama 20 minit. Panaskan minyak penuh dalam kuali. Taburkan tepung atas papan pencanai dah canaikan doh setebal 1 inci dan lebarnya 5 inci (lebih kurang). Celupkan pisau pemotong doh ke dalam tepung dan potong doh mengikut saiz yang dikehendaki. Turiskan sedikit ditengahnya tetapi jangan sampai putus. Terus masukkan ke dalam minyak yang panas dan goreng menggunakan api kecil hingga kuning. Hidangkan panas-panas dengan sos kastad atau lain-lain sos yang digemari.
Bahan2nya
600gm tepung gandum
1 bungkus ibu roti(dicairkan)
1 biji telur
1 gelas air sedikit garam minyak utk menggoreng
Cara2nya
1.Gaulkan tepung dgn telur, ibu roti & uli hingga lembut. Biar selama 5 jam.
2.Canai & taburkan sedikit tepung kemudian dilipat dua.
3.Potong sepanjang 8cm & tekankan atasnya dgn belakang pisau.
4.Goreng sampai kuning.
Cakoi II
Bahan-bahan :
1kg tepung gandum
1 paket yeast segera - Mauripan
1/2 cawan gula halus
1 camcateh garam
2 sudu besar minyak jagung
2 gelas air suam atau secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Cara-caranya:- Gaulkan tepung dengan yeast, garam dan gula. Buatkan lubang ditengah-tengah tepung dan tuangkan minyak jagung dan air suam. Uli hingga sebati dan tidak melekat pada tangan. Doh akan menjadi kenyal bila telah cukup diuli. Tutup doh dengan tuala lembap dan peram di dalam suhu bilik hingga doh mengembang dua kali ganda. Kemudian uli sekali lagi selama 10 atau 15 minit. Biarkan doh mengembang sekali lagi selama 20 minit. Panaskan minyak penuh dalam kuali. Taburkan tepung atas papan pencanai dah canaikan doh setebal 1 inci dan lebarnya 5 inci (lebih kurang). Celupkan pisau pemotong doh ke dalam tepung dan potong doh mengikut saiz yang dikehendaki. Turiskan sedikit ditengahnya tetapi jangan sampai putus. Terus masukkan ke dalam minyak yang panas dan goreng menggunakan api kecil hingga kuning. Hidangkan panas-panas dengan sos kastad atau lain-lain sos yang digemari.
Subscribe to:
Posts (Atom)