Tuesday, August 07, 2012

BANGKIT CHEESE

Resepi for bangkit cheese
Tak ingat amik kat mana. first time buat tahun lepas lepas tengok ramai org dok menaang kat umah dorang. Senang n sedap sbb tu this year repeat lagi.  gambar dlm fb. Klu rajin nnt boleh uploaf kat sini.

BAHAN-BAHAN

250g butter
180g icing sugar
2 egyolk
250 g tapioca flour - disangai (tak buat pun sbb malas...hehehe)
225g corn flour
1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt (omitte)
70g cheddar cheese (shredded)
more shredded cheese for garnishing

method

  1. Pukul butter & guka icing.
  2. Masuk telur & gaul sampai sebati.
  3. Masuk dry ingredients & gaul.
  4. canai dan terap guna acuan. Yabur parutan cheese.
  5. Bakar pd suhu 160c utk 15min

6 comments:

athila said...

nak tnya,saya dah cuba resepi nie,sedap 2 mmg sedap,tetapi kenapa tepung jadi x blh untuk dicanai,jadi berterabur tepung itu?blh saya tahu mcm mana nak jadikan tepung blh dicanai?terima kasih

rapheydhillo said...

Salam athila,

Masa prepare adunan, jangan masuk tepung sekali gus. Masuk sikit2 sampai doh tak melekat di tangan dan boleh canai. Kalau still melekat, tambah tepung sikit2.

BTW, athila pakai timbang or sukat pakai cawan? Seeloknya guna penimbang. So far yg sy buat tak pernah terlebih atau kena tambah tepung. Cuma masa nak canai kena tabur tepung sikit.

Harap membantu.

athila said...

ooo so kena masukkan sikit2 lah erk...sbb hari 2 pun dah masuk sikit2,tapi still x mampat,tapi jadi mcm debu 2...hehehehe....saya gna penimbang...hehehehe

Kintan said...

Bahan kering tu termasuk keju ke?

rapheydhillo said...

Kintan,
Ye, termasuk keju.

rapheydhillo said...

Kintan,
Ye, termasuk keju.