Sunday, February 14, 2010

Let's bake: Butter lemon cake with orange nibs & dried aprikot topped with almond nib

Butter cake for CNY cum valentine day celebration.
Aku buat kek lepas habis je bakar biskut cornflake thumbprint pagi tadi.
Actually, hubby request aku buat kek.. tp dia tak ckp pulak kek apa. So, aku belasah je buat butter cake. Dah pukul butter & gula, tetiba terpikir nak letak kulit limau & aprikot. Then terpikir lak nak tabur dgn badam. Masa bukak fridge terus amik lemon yg dah lama dlm fridge.. aku sagat kulit lemon sikit & jugak amik jus dlm 1 sudu teh. So, semuanya spontaneous..
KEK BUTTER LEMON DGN KULIT LIMAU & APRIKOT, DITABUR DGN BADAM
Bahan2:
1 cawan butter (suhu bilik)
1/2 cawan gula kaster
3 biji telur
1 sudu teh jus lemon
1/2 sudu teh esen vanilla
1/4 cawan susu pekat + 1/4 cawan air
2 cawan tepung naik sendiri
1/2 sudu teh baking powder
1/4 cawan campuran kulit limau & aprikot kering yg dicincang
1 sudu teh parutan kulit lemon
(Tepung & baking powder diayak & gaul dgn bahan2 lain)
Cara2:
Pukul butter dgn gula sampai kembang
Masukkan telur sebiji demi sebijik .. pukul lagi
masukkan esen vanilla & jus lemon.. gaul.
Masukkan campuran tepung & gaul. Last sekali masukkan susu & air. Gaul sebati.
Masukkan dlm loyang yg dah disapu dgn butter dan di tabur tepung.
Tabur almond nib atas adunan.
Bakar dlm oven yg dah dipanaskan pada suhu 170C utk selama 35-40 minit.
Hasilnya sgt best.. lembut gebu sangat. Boleh try lagi lepas ni!!

2 comments:

inahar ali said...

perghhhh!!! nampak moist sgt kek nih..mesti try nnti!! akak mmg suker kek yg ada lemon ke oren ke..x muak makan kan!!

rapheydhillo said...

k.ina,
memang best kek ni.. resepi asal given by mak long. Memang my favourite dr zaman sekolah.. cumanya takde le letak kulit limau & aprikot bagi..