Hari ni agak rajin. Masak for lunch (rasa cam lama je tak masak for lunch). Hari ni lunch kitaorang nasi dgn gulai ayam, sayur campur & sotong goreng dgn breadcrumb.. then buat cucur lak utk minum petang. Dah le te'rajin' buat cucur.. ter'gigih' pulak to amik gambar WIP (work-in-progress)! For those yg nak try, boleh cuba resepi kat bawah:
***
Ingredients
Ikan bilis dlm segenggam (cuci & rendam dlm 1 cawan air)
Jagung dihiris dlm 1/2 biji
Carrot saiz kecik 1 biji (diparut)
Kobis yang dihiris nipis dlm semangkuk kecik
Bawang besar 1 biji (didadu)
Daun kucai (dipotong 1 inci panjang)
Daun sup (dihiris)
Cili besar 1 biji (dihiris)
2 1/4 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh serbuk pati bilis
Air
***
Rendam bilis dulu sebelum prepare bahan2 lain. By the time bahan2 lain dah siap potong, bilis ni pun cukup lembut utk dihancurkan.
Ramas bilis ni kasar-kasar... jangan buang air rendaman tu. Masuk dlm segala sayur yg dah siap dipotong tu..
***
Ni gambar segala veggies, jagung .. yg tak de bawang & cili je dlm gambar ni.
***
Masuk semua bahan kecuali air. Air masuk sikit2. Make sure adunan tak cair sangat. Klu cair nanti bila goreng cucur ni akan serap minyak..
***
Ini adunan yg dah dibancuh
Close-up
**
dlm pan tengah menggoreng... make sure utk leraikan cucur ni lepas masukkan dlm kuali. Klu tak nanti cucur melekat dan susah utk leraikan.
***
Ready utk dimakan!!!
Cucur ni crispy kat luar & lembut kat dalam. Yummy!! tp tak leh mkn selalu ;)
***
Nak story sikit pasal cucur..
kat teping (rumah mak-abah aku) memang selalu buat cucur. Klu savoury memang cucur udang je yg emak buat. Tak pernah rasanya buat cucur bilis. Klu cucur manis pulak cuma cekodok pisang or cucur durian je yg emak buat..
Lepas dah kahwin baru le aku terbiasa buat cucur bilis/sayur/kentang. Ada sekali tu masa dorang dtg rumah, aku buat cucur bilis, abah macam pelik je.