Hari ni terlebih rajin lak.. walaupun tinggal berdua je dgn hubby, rajin lak buat cucur bilis utk minum petang.
Bahan2:
1 1/4 cawan tepung gandum
1 biji Carrot saiz sederhana - diparut kasar
1 biji kentang - diparut kasar atau didadu
1/2 labu bawang bombay di dadu
daun sup - di cincang
ikan bilis ( cuci & rendam - then ramas utk hancurkan sedikit sblm di gaul dgn adunan lain)
1 sudu besar cili kisar
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam (ikut keperluan)
sedikit serbuk pati ikan bilis (optional)
Air
Cara2:
Campur semua bahan kecuali tepung & garam. Gaul rata. Masukkan tepung dan sedikit air. Gaul & masukkan air sedikit demi sedikit. Masukkan garam. Adunan jgn terlalu cair. Boleh mula menggoreng.
Nota:
- Jika byk sayur yg digunakan (especially kobis), adunan mestilah tidak terlalu cair. Sayur akan mengeluarkan jus terutama ketika menggoreng. Ini boleh menyebabkan cucur berminyak.
- Kurangkan garam dalam adunan kerana ikan bilis sudah mengandungi garam. Sama jugak klu menggunakan pati ikan bilis.
No comments:
Post a Comment