Terlebih rajin semalam.. pi 'rumah' orang asyik nampak dok buat biskut aku pun teringin jugak nak buat. Kononnya nak cari feel utk buat biskut raya nanti.. so, pagi semalam lepas hubby keluar coach bola aku pun mulale operasi buat biskut.
I don't really follow any recipe, main belasah je (macam bagus...)
The ingredients:
A
250g butter
3/4 cup brown sugar
2 eggs (only take 1 whole egg + 1 egg yolk)
1 teaspoon vanilla essence
1 table spoon susu pekat manis
B
1 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung jagung
1/4 cawan serbuk koko
1 teaspoon emplex
1 teaspoon double action baking powder
1 cawan nestum
1/2 cawan oat segera
1 cawan cornflake (coarsely crushed)
Cara:
Bahan2 B - Ayak tepung gandum, tepung jagung, emplex, baking powder & serbuk koko. Then masukkan bahan2 B yg lain gaul rata.
Bahan2 A- Pukul butter & gula.. bila dah kembang sikit masuk telur & gaul rata.. then masuk vanilla essence & susu. Bila dah rata masuk semua bahan A & gaul. Adunan agak melekit - jangan sampai jadi doh yg biasa utk diterap tu. Scoop dgn sudu atas dulang & bakar dlm suhu 170C for about 10-12 minit or sehingga masak. Bila masak cooki ni memang a bit tricky nak tau dia masak ke tak.. dah le warnanya gelap, klu tunggu sampai garing sure kat bawah dah hangus.. nak tau dah boleh angkat ke tak bila keliling dah agak keras.. walaupun kat tengah still soft, sebenarnya dah boleh angkat.. nanti bila sejuk biskut akan rangup. Klu tak rangup pun jgn risau, masuk je dlm oven & bakar balik.
No comments:
Post a Comment