Sunday, June 20, 2010

Ikan masak asam, pekasam & ikan masin goreng, sambal kuini dengan terung bakar & timun

I cook early today for our lunch.. so we had early lunch today.. which means no breakfast!
****
Ikan masak asam rebus
Aku ni buta ikan.. I thougt that I'm buying ikan jenahak, but masa pi timbang kat sticker tu tulis ikan tongsan!! Aku tanya hubby, dia cakap ikan tongsan ikan sungai.. ntah le, aku tak sure. So, klu ikut plan nak masak sup ikan.. tp tertukar buat asam rebus. Klu ikan sungai aku rasa lagi sesuai masak yg masam2 ni.
It is very simple.. just campak bawang hiris, bawang putih, halia & serai yg diketuk, daun kesum, cili padi & belacan ditumbuk, serbuk kunyit (since i don't have fresh tumeric), asam keping & garam. Rebus sampai mendidih.
***
Ikan masin goreng & pekasam Cik Gayah from Batu Kurau.. campur bawang & cili sikit..
Pekasam yg sebelah kiri, aku goreng sekor je.. sebab yg makan aku sorang je :-(


***
Ini the highlight.. sambal kuini. Laaama sgt tak makan.. tp sgt pedas sbb guna cili padi yg adik aku bawak from Bidor. Super kecik cili padi tu.. and the result off-course le super pedas berapi.. tp itu yg best

Makan lak dgn terung bakar & timun... Walla!!!


Lama tak masak cam ni kat umah.. mmg terangkat!

5 comments:

ain said...

mmg terangkat wooo....

rapheydhillo said...

ain.. sgt best!!

inahar ali said...

pergh dhill..kalu camnih punyer lauk kampung..mmg bertambah 5 pinggan..xleh tahan woo!! semenye pun terangkat!!

rapheydhillo said...

k.ina,
klu hari2 cam ni bertambah lagi le excess baggage kat badan i ni ;-)

nino said...

sedapnya
ikan pekasam + sambal kuini
dah terliur ni