Satu cara nak cepat2 masak.. masak le yg simple.
So itu le yg aku buat rabu & ahad minggu lepas. Masak paella my own version..
*
*
Ini yg aku masak pada hari rabu 11.11.09. Just ada ayam je dlm nasi tu.
*
Yg ni pulak aku masak pada hari ahad 16.11.09.
Selain ayam, aku jugak letak sotong & udang.
Update:
Bahan2 -
- 2 cawan beras basmathi - cuci & rendam dgn 2 1/2 cwn air dlm rice cooker.
Sementara beras direndam siapkan bahan2 kat bawah ni-
- 5 ketul ayam
- 10 ekor udang saiz sederhana
- 2-3 ekor sotong - dipotong bulat
- 1 ulas bawang besar - dihiris
- 2 ulas bawang putih -dicincang
- 10 biji bunga cengkih
- 1 sudu besar pes tomato
- 1 1/2 sudu besar rempah beriani (optional - klu tak de letak rempah sup pun ok)
- 1/4 kiub pati ayam
- 1 1/2 sudu teh garam
- 1 1/2 sudu teh gula
- 1 sudu besar mentega & 1 sudu besar minyak masak.
Cara2:
- Panaskan minyak masak & mentega dlm pan.
- Tumis bawang besar sampai kuning. Masukkan bawang putih & cengkih - kacau sampai naik bau.
- Masukkan ayam - biar sampai sedikit kuning.
- Masukkan pes tomato, rempah beriani/sup, stok ayam & sedikit air. Kacau dan masukkan sotong & ayam. Kacau lagi dan masukkan gula & garam.
- Tuang dlm rice cooker yg berisi beras. Kacau rata & masak nasi seperti biasa.
No comments:
Post a Comment