Sunday, March 01, 2009

Saturday cooks: Nasi beriyani, ayam beriani, potato salad & pan roti with sambal udang.

I made this pan roti again yesterday..last week aku dah buat. Tp masa tu tak sukat pun bahan2 yg aku pakai. Kali ni aku sukat, so bahan2 yg aku pakai for roti:
*2 1/2 cawan tepung gandum
*1 sudu teh bread improver
*1/2 sudu teh soda bicarbonat (bukan NIRMALA BONAT!!)
1 1/2 sudu teh yis segera (bancuh dgn 1/4 cawan air suam & 1 sudu teh gula)
1 1/4 cawan air + 1/2 sudu teh garam
1/4 cawan susu full cream (fresh cream pun boleh jugak).
Cara2:
Campur semua bahan *. Then masuk bancuhan yis, susu. Masuk air sikit2 sambil gaul, bila dah okay boleh le menguli. I just need about 10 minutes utk prepare adunan ni.. pakai tangan je. Tak yah bread machine..then bentuk bulat dlm 12 ketul. Rehatkan for about 15-20 minutes. Canaikan sebesar size roti canai tu then masak atas pan yg disapu sedikit minyak or butter. Mmg lembut.. BEST!
Klu sebelum ni aku mkn dgn sambal sardin + telur, this time aku mkn dengan sambal udang + telur. Saja campur telur nak kasi pekat sikit, baru best nak mencicah!
For lunch..(late lunch sbb still kenyang dgn pan roti tu!) aku masak nasi beriani ..
Simple je bahan2 dia..
5 cwn beras basmathi (guna cwn sukat nasi yg kecik tu).
1 1/2 labu bawang merah besar (hiris)
* 3 ulas bawang putih (hiris)
*1 1/2 inci halia (hiris)
*kulit kayu manis
*3 bunga lawang
*10 biji cengkih
2 helai daun pandan
3 sudu teh rempah beriani
1 sudu teh gula
2 sudu teh garam
1/4 cawan susu full cream + perahan dr 1/2 biji lemon
1 1/2 sudu besar minyak sapi
1 1/2 sudu besar Minyak masak
serbuk pewarna kuning (inchi)
Cara2:
Cuci beras & sukat air. Biar beras terendam dlm rice cooker about 30 minutes.
Dlm kuali, panaskan minyak sapi + minyak masak. Tumis bawang sampai kuning, then masuk bahan2 *. Bila dah kuning dan naik bau, masukkan dlm rice cooker. Masuk daun pandan, rempah beriani, susu, garam & gula. Gaul & masak nasi macam biasa. Bila nasi dah kering baru tabur serbuk pewarna kuning (inchi).. biar nasi dlm rice cooker about another 20 minutes. Then boleh mkn.
*
We had our nasi with..
Ayam beriani ..


& potato salad.. inspired by k.zu

5 comments:

inahar ali said...

wah dhill nak pindah umah baru ek? kat mana ye? mesti seronok kan...bila umah sendiri ni..mcm2 nk hias kan? nnti lehla tunjuk umah baru dlm blog ni ye!..

rapheydhillo said...

ye k.ina.. nak pindah rumah, tp tak tau bila. Tp rasanya by bulan ni jugak. Tak de hias apapun, pindah kosong je.. tak de masa nak fikir nak buat apa. Tak renovate apa2 pun. Lagipun saya still ingat masa beli 1st house dulu, ada baca kat anjung seri.. klu boleh jgn buat any renovation masa baru dpt rumah. Duduk dulu a few years then baru renovate..tp klu ikutkan kitaorg mmg tergedik2 nak renovate gak.. maybe bila dah pindah & dpt idea tengok umah lelain baru start pikir kut.

Zue Murphy said...

Wow! Banyaknya you masak dalam sehari. I am impressed! Dengan pindah rumah segala. Bionic woman la you. Thank you for trying my recipe. Amacam? Sedap tak?

rapheydhillo said...

k.zu,
saya belum pindah lagi.. baru je sibuk2 nak kemas barang & siapkan langsir.
BTW, resipi kak zu tu mmg best.. nanti nak buat lagi mkn dgn pasta pulak.

inahar ali said...

salam dhill..meh umah akak anda di tag..huhu!