Sunday, February 22, 2009

Saturday cooks: Pan Roti, sambal sardin with telur & sambal tumis sotong

Semlam utk breakfast aku buat ni.. tak tau apa nama benda ni.. tp resepi similar to roti. Cumanya aku tak bakar dlm oven.. aku bakar atas pan..
Bahan2 biasa je.. tak sukatpun, main agak2 je..
Tepung gandum about 3 cawan + 1/2 sudu besar bread improver, yis segera about 5 gm (dibancuh dgn 1/2 cwn air suam & 1/2 sudu besar gula).. 1/4 cawan susu full cream, garam dan air secukupnya. Campur semua dan uli.. bahagi kepada 16 biji.. rehatkan 20-30 minit. Lepas tu canai kan bentuk bulat sebesar saiz roti canai.. masak atas lightly buttered pan.. sekeping amik masa dlm 3 minit utk masak.

Memang lembut roti ni.. tambah best bila berteman dgn kopi o kampung kaw!
*
For lunch, aku masak sambal sotong..

2 comments:

Zue Murphy said...

This is my comfort food. Sotong tu nampak sedap. Rajin you buat doh. Boleh letak cheese dan tomato basil, jadi lah pizza. :-)

rapheydhillo said...

k.zu,
sekali-sekala bila dtg rajin tu boleh le buat camni.. klu tak beli yg ready made je..