Monday, February 02, 2009

Dhill's cooking: Kuih Sagu

Umie Aida yg maintain cantik despite umur dah over 30. Aku???
Siang tadi b4 hubby pegi kerja sempat lagi aku buat kuih ni.
Hajat hati nak buat kuih lompang/kasui lepas tengok kat blog kak zu <http://zumurphy.blogspot.com/>, tp lupa lak nak beli barang. Yg ada kat rumah just stok sagu.. so jadi le kuih sagu ni ( aku check kat net kuih ni jugak org panggil kuih bronok).
Ini 1st time buat.. so main agak2 je:
Bahan2:
2 cawan sagu
1 cawan gula (klu suka manis lebihkan sikit)
3 cawan air
1 sudu kecil pewarna merah (aku pakai concentrate sirap ros tamin- best sikit bau dia)
2 helai daun pandan
Kelapa muda parut & garam untuk coating.
Cara2:
Dlm periuk, masuk gula air, daun pandan, sagu & pewarna.. masak sampai pekat.. then transfer sagu dlm dulang. Kukus about 20-30 minutes.
Bila dah masak, sejukkan before potong dan coat dgn kelapa yg dah digaul dgn garam.

2 comments:

inahar ali said...

dhill, jangan tertipu ngan tipudaya artis...diorang seme bnyk duit lehla sedutlemak..cucuk sanasini..hehe!kita ni natural beauty gitu..haha!
apa2pn akak mmg suka kuih sagu..licin jer telan kan?

rapheydhillo said...

k.ina,
mahal tak sedut lemak ni? (bunyi cam teringin nak buat jugak!)