Wednesday, January 28, 2009

Dhill's cooking: Ayam masak merah DHILLO I

Dah lama tinggalkan blog ni.. ingatkan bila dah abih study boleh le mengemas dan menghias rumah2 yg dah terabai ni selalu. Tp nampaknya rumah yg satu lagi tu je yg sempat kemas. Lepas ni all food related will be posted here.
Sebagai penguat semangat, ini 1st entri utk tahun 2009.
AYAM MASAK MERAH versi simple sesangat.
1/2 ekor ayam (potong 6, gaul garam-kunyit & goreng)
*3 ulas bawang putih
*3 ulas bawang merah
*1 inci halia
*3 biji buah keras
3 sudu besar cili kering kisar
3 sudu besar cili sos
1 sudu besar sos tiram
1/2 cawan air
garam, gula
1 biji bawang besar (potong bulat)
4 tangkai daun sup (dipotong ikut suka)
-*semua ditumbuk kasar.
cara2:
Tumis bahan tumbuk, bila layu masuk cili kisar. Kacau sampai garing. Masuk air, sos cili, sos tiram, garam & gula. Biar mendidih sikit then masuk ayam. Biar lagi sampai sebati & pekat sikit. Masuk bawang besar. Bila bawang layu sikit, masuk daun sup dan gaul. Tutup api. Siap utk dihidang.

No comments: