Aku makan chi-kong mangga kat Ikan Bakar Fend minggu lepas (gambar belum sempat upload kat sini lagi). Ter'inspire' pulak nak cuba buat sendiri. Aku suka Chi-Kong kat kedai tu sbb sangat le refreshing.. simple dan segar.
Mula2 aku buat jeli dulu.. kisar sebiji mangga dgn sedikit air. Tapis dlm periuk dan tambah air lagi (semuanya lebih kurang 1 jag) .. tambah 1 sudu besar serbuk jeli, sedikit pewarna kuning/oren & gula dalam 1/4 cawan (klu suka manis bioleh tambah lagi). Masak sampai didih.. sejuk & bekukan.
Dlm bekas lain rendam biji selasih lebih kurang 2 sudu besar dlm air panas.
Potong mangga dan sejukkan (klu rajin boleh rebus dgn air gula sikit, then sejukkan)
Buat sirap + air dan sejukkan (step ni boleh skip klu dah rebus mangga tadi)
*cara hidang:
Ceduk jeli dlm bekas, letak hirisan mangga & curah air sirap.. then letak biji selasih yg dah rendam tu.. makan!!!
Note: boleh jugak tambah peach dlm tin, laici etc...lagi best!
No comments:
Post a Comment